Tsombi of Finland – Prospektiivinen tutkimus zombien valtaamasta Suomesta

Zombiet, nuo ikivihreät klassikkokalmat ovat elokuvateollisuuden, pelien ja jopa kirjallisuuden kautta saaneet aimo annoksen julkisuutta viime aikoina. Jopa viime vuosisatojen suurimmat mytologiset pahikset, vampyyrit, ovat tippuneet Viralliselta Hirviölistalta lähes täysin modernisoidun teiniangsti-imagonsa takia, puhumattakaan niistä vessapaperifaaraoista, susimiehistä tai lukuisista merihirviöistä. Tappajarobootitkin ovat jo niin kasarikamaa. Nykyiset urbaanizombiet, samaisen listan kärki-sijan kruunaamattomat kuninkaat olennot, ovatkin yli tuhatvuotisen historiansa aikana läpikäyneet reippaan kehityskaaren, alkaen Haitin voodoo-kulttuurissa esiintyneistä zombi-esivanhemmista. 1960-luvulla George Romeron avulla zombiet löysivät jo oman tyylinsä ja saivat myös ensimmäistä kertaa globaalia julkisuutta noustessaan haudoista veren (ja aivojen) maku suussa. Danny Boyle päivitti myöhemmin nuo vanhat rollaattoriakin hitaammat haamut 2000-luvulle opettamalla niille juoksemisen ja kirkumisen taito sekä miten ihan aikuisten oikeasti ollaan pelottavia (eikä vaan säälittäviä). Ja viimeistään Resident Evil ja Left 4 Dead-pelisarjat osoittivat sen, että zombiet ovat nykyajan muurahaisia; niiden kärsimysten seuraaminen, ja sen kylmä lopetus, on aina yhtä sadistisen hauskaa. Suurennuslasikin on vaihtunut pumppuhaulikoksi.

Suomalaisena minua harmittaa vain yksi asia, nimittäin se, mikseivät nämä puolikuolleet ärrimörrit ole koskaan löytäneet tänne pohjoiseen? Miksi jokainen zombifikaatio tai siihen liittyvä epidemia tapahtuu aina geneerisesti Ämerikassa tai Iso-Britanniassa (tai Espanjassa)? Ehkä suomalainen terveydenhuolto ja sen laadunvalvonta on vain niin hemmetin hyvä ettei sellaista täällä pääse sattumaan tai ehkä täällä vain on niin pirun kylmää ettei yksikään kuollut kalma näe syytä tänne asti hiihtää parien aivojen takia. Mutta, entäs jos tuo Elävien Kuolleiden Metsästysseura kuitenkin jostain syystä päättäisikin tulla Suomesta, mistä täältä he oikein tulisivat? Ja mitä me silloin tekisimme? Missä me suomalaiset olisimme turvassa?

Nykyiset zombiet (määritellään nyt aidosti suomalainen zombie nimeämällä se “tsombikisi”) ovat tunnetusti seurausta jostain selittämättömästä virusperäisestä taudista tai mahdollisesti geenimanipulaatiosta. Unohdetaan siis nyt tässä vaiheessa nuo vanhan koulukunnan kiroukset, ulkoavaruuden oliot ja okultismin alagenreen kuuluvat zombienatsit, nämä alkavat olla jo kivikauden selityksiä. Tämän hypoteesin perusteella voitaisiin kuvitella että primaari tsombifikaatio tapahtuisi joko jossain yliopistosairaaloiden maanalaisissa huonosti valaistussa tutkimuslaboratoorioissa, josta todennäköisin vaihtoehto on HYKS, sillä Helsingin yliopistohan on tunnetusti “se suurin tutkimusyliopisto” tai vaihtoehtoisesti samaisessa kaupungissa sijaitsevat Viikin pellot, jossa myös niinikään Helsingin yliopiston (huomaatteko kaavan?) metsätieteellinen tiedekunta kasvattaa Luoja ties mitä geenimanipuloitua maissia ja pakanallista artisokkaa. Kumpikin vaihtoehto on täysin realistinen; ei siinä tarvita kun yksi laiska ekan vuoden opiskelija tai kokematon kesäduunari, joka ryssii mutanttinesteen titraamisen tai unohtaa sulkea sen pääkallolla varustetun kaasuhanan ja epidemia voi alkaa.

Erittäin vahvoja kandidaatteja ovat myös niinikään Stockmannin deliosasto, jossa uutisissakin pari vuotta sitten mainitut homehtuneet juustot ja yliaikaiset tartarlihat voisivat olla se tsombifikaation indusoiva x-faktori (kts. Cabin Fever), Perussuomalaisten erittäin salainen (ja erittäin tuhoisa) yritys keinotekoisesti, Frankensteinin metoodeja käyttäen, luoda “täydellinen suomalaisperinteinen kansa”, WOWia ja GTAta kaksytneljäseitsemän pelaavat koulua käymättömät antisosiaaliset teinit, joiden aivojen etulohkot assimiloituvat vähitellen pelien moraali- ja arvomaailmaan niin vahvasti että raja todellisuuden ja fiktion välillä hämärtyy ja he muuttuvat lopulta aivottomiksi tappokoneiksi (kts. Maissilapset). Viimeiseksi mainittakoon Olkiluodon ydinvoimalalaitos, jossa..no, tarvitseeko sitä nyt edes selittää?

Modernin zombin ruumiillistuma, Rob Zombie.

 

Eli nyt kun tiedetään mistä nämä Lordin kaukaiset serkut (mahdollisesti) tulevat, mitä niiden elämänlaadun parantamiseksi voidaan tehdä? Totuus on kylmä kun naamaan lyöty märkä rätti: ei mitään. Eihän tässä nyt muuten olisi mitään järkeä, jos tsombeja voitaisiin jollain heppulikonstilla muuttaa takaisin ihmisiksi, jonka jälkeen elämme kaikki onnellisina loppuun asti kertoen lapsenlapsille kuinka isoisäkin oli kolme päivää elävä kuollut ennenkuin palautui ihmismuotoonsa. Ehei, nyt on kyse puhtaasti itsekeskeisestä selviytymisestä. Mutta miten me tällaisessa tuhansien tsombien maassa selviytyisimme?

Koska Suomen valtaväestöstä ei löydy samantasoisia asefanaatikoita kuten esim. USAsta, todennäköisyys että vaatekomerosta löytyisi valmiiksi ladattu rynkky, pumppuhaulikko tai edes piikillä varustettu pesäpallomaila on suhteellisen pieni. Ruostunut moraveitsi tai isoisän vanha käsiase voi tosin löytyä jostain kellarin uumenista. Mutta koska Ärrältä ja Siwoista ei täälläpäin löydy sitä luotiosastoa, ampuma-aseen tuoma lohtu on lyhytaikainen, kaikkien fysiikan lakien mukaan kudit loppuvat ennen tsombeja. Eli unohdetaan ramboilu. Joten, ellei satu olemaan joko poliisin tai SA:n palveluksessa (ja sinulla on se avain siihen asevarastoon), suosittelisin lähtöä jonnekin turvattuun paikkaan ja siellä odottamista, kunnes kaikki tsombit on systemaattisesti lahdattu ja elämä voi taas alkaa alusta.

Tässä kohtaa valintoja on, näin alustavasti, monta. Heti ensimmäisenä tulee mieleen se oma mökki, tuo pieni ja muusta maailmasta eristetty viikonloppukoti. Mutta ennenkuin kaikki ryntäämme kohti Turunmaan saaristoa tai Keski-Suomea odottamaan iloisempia päiviä, mietitäänpä hetki. Mökeillehän on tunnetusti aika pitkä matka (sillä kuka nyt muka mökkeilee Espoossa?) ja kuka väittää etteivätkö pohojanmaalaiset tai saariståväki ole jo tsombahtaneita, eli me juoksemme suoraan niiden ansaan. Ei, pysytään siis kotona ja linnoitaudutaan omaan kotiin. Tämähän on kauhuelokuvissakin todettu hyvä keino (tai sitten ei, riippuu ihan elokuvasta). Mutta entä jos asuukin Kalliossa, Töölöössä tai Jakomäellä jossa ihmisiä (eli nykysiä tsombeja) on kun shoppareita Hulluilla Päivillä ja tarvis lähtee kauppaan kun ruokaa ja vessapaperia ei enää ole kymmenelle hengelle? Totta. No, entäs nuo ruotsinlaivat sitten, siellähän on tilaa tuhansille ja kaupat ovat aina auki? Huono idea, ei mitään kontrollia siitä kuka nousee laivaan (kun ei sitä nytkään ole niin miten se muka toimisi tsombiepidemian aikana). Tarvitaan vain yksi tsombi joka pääsee livahtamaan B-kannelle känniläisten selviytyjien joukkoon ja Lihaviikon buffetpöytä on avattu. Ja ei, unohdetaan ihan samasta syystä loistoajatukset siitä, että vallattaisiin joku Forumin ostoskeskus, Turun Tuomiokirkko tai Tuurin kyläkauppa.

Eli ainoaksi vaihtoehdoksi jää siis pakeneminen ulkomaille, mutta koska Virossa tilanne voi vain olla pahempi, Venäjälle ei ihan periaatteesta lähdetä ja Ruotsin maahanmuuttajiakiintiö on jo täynnä, rajan yli ei siis mennä. Joten, jäljelle jää vain yksi looginen vaihtoehto. Koska alkuperäiskansa on jo sieltä aikoja sitten siirtynyt länsinaapurin puolelle (Ruotsin kansalaisina suurimmalla osalla heistä on siihen oikeus) joten paikka on tyhjä eikä sinne pääse kun veneellä (ja tsombithan eivät tunnetusti ole mitään veneilijäkansaa) ja sieltä sitä paitsi löytyy kaikki oleelliset palvelut jo valmiiksi, Ahvenanmaa on aivan loistava paikka aloittaa uusi elämä Suomen muuttuessa kalmojen veroparatiisiksi. Pannukakkua syödessä odotetaan sitten tsombien kuolevan sukupuuttoon tai viimeistään sikainfluenssaan. Tätä maailmanloppuskenariota odotellessa voi myös vaihtoehtoisesti tutustua vuosittain järjestettävään Zombiewalkiin.

Kirjoittaja on zombietieteen ja kauhulogian tohtori sekä Suomen Kalmakeron kunniajäsen.

6 Responses to “Tsombi of Finland – Prospektiivinen tutkimus zombien valtaamasta Suomesta”


 1. 1 Mats 18.10.2010 19:22

  Aivan loistava Zombiegradu, saisinkohan referoida tämän koulussa? 😉

 2. 2 Åke 21.10.2010 20:33

  Loistava ! joudun kuitenkin oikaisemaan aivan kammottavan asia virheen, Suomessa on aivan valtavasti aseita tosin ne sijaitsee maalla mistä tietenkään jutun kirjoittaja ei voi tietää mitään jutusta kuultaa aivan selvästi läpi Helsinki keskeisyys arvelen kirjoittajan kuuluvan suomen-ruotsalaiseen valtaeliittiin joka asioi säännöllisesti Stockmanin delissä juuri ennen matkustamistaan kesämökilleen omaan saaren joka tietenkin sijaitsee i Åbo skärgård ! 🙂

 3. 3 Chride 22.10.2010 14:20

  Kiitokset Matsille ja Åkelle kommenteista! Olen erittäin otettu siitä että tämä huumorimielessä(??) kirjoitettu…siis erittäin luotettavaan faktaan ja kattavaan tutkimustyöhön pohjautuva graduni on saanut näinkin hyvää palautetta. 😛

  Mats saa aivan vapaasti referoida tätä koulussa, jos kyseinen oppilaitos hyväksyy tämäntasoista väitelmää lähteeksi. 🙂

  Åke, olet aivan oikeassa. Kirjoittaja edustaa juuri tuota yllämainittua elitististä Brunnsparken-bättre folkia. 😛 Ja pahoittelen tutkimukseni Helsinki keskeisyyttä, alkuperäinen tarkoitus oli tuoda myös Suomen muut alueet esille, mutta laiskuus ja ”yleisen mielikuvituksen puute” tuli vastaan. Ehkä tulevaisuudessa..:)

 4. 4 Tom Lindberg 23.10.2010 22:20

  Zombiet/tsombit ei kyllä ikinä kait ollut kylmissä olosuhteissa. tätä istun miettimässä amerikkalaisen kanssa omeglessa (pelottava paikka, en suosittele) ja mietimme syyt siihen. Tulimme siihen tulokseen että tämä kylmys ja säät olisivat heille liian kovat. Tosin emme ole keskustelleet zombitieteen tohtorin kanssa.

  muutenkin se että suomessa ei hirveän tiheään asu ihmisiä muualla kun pääkaupunkiseudulla vähän rajoittaisi tätä juttua…

  http://www.cracked.com/article_18683_7-scientific-reasons-zombie-outbreak-would-fail-quickly.html

  http://www.cracked.com/article/126_5-popular-zombie-survival-tactics-that-will-get-you-killed/

  http://www.cracked.com/article_15643_5-scientific-reasons-zombie-apocalypse-could-actually-happen.html

  Tuossa vähän englanninkielistä luettavaa mitä mieltä ollaan zombeista. kaipa humoristisesti kirjoitettuja ja muutenkin löytyy hyviä artikkeleita sieltä niin : )

  Ja nyt taidan mennä pelamaan vähän Nazi-zombeja, L4D2 ja plants vs zombies…

 5. 5 Chride 24.10.2010 16:17

  Kiitos vastauksesta ja loistavista linkeistäsi Tom. Taustamateriaalia seuraavalle gradulle! 😉

  Aivan, kuten tuo yksi artikkelikin mainitsee, kylmyys ei tosiaankaan ole zombielle/tsombille suotuisa lämpötila (iroonista sinäänsä, eiväthän ne mitään lämminsydämisiä olentoja ole). Tiheäasutuksesta veikkan tosin kylläkin että esim. Turussa tai Kuopiossa voisi hyvinkin helposti löytyä riistaa näille aivosyöjille. Mutta ehkä sielläpäin ollaan fiksuja, täällä pääkaupunkiseudulla oudosti kävelevään, mumisevaan örrimörriin ei reagoida samalla tavalla. 🙂

  Linkeistä sen verran, että suosittelen itse lukemaan Max Brooksin loistavan Zombie Survival Guiden (http://www.amazon.com/Zombie-Survival-Guide-Complete-Protection/dp/1400049628).

 6. 6 falimu 28.11.2010 18:46

  Törmäsinpä tähän artikkeliin aivan sattumalta, mutta suosittelen vilkaisemaan aiheesta blogia. Se on avattu mukarealistisen skenaarion pohjalta, jossa moderni rabieszombitartunta on peräisin jostain muualta kuin Suomesta. Pyrin henkilökohtaisen spekuloinnin ja opintojen tuomalla kokemuksella avaamaan tartunnan leviämistä enemmän yhteiskuntasuunnittelun ja rakenteen kautta. Spekulointi on myös laajasti maantieteeseen sidottua, lähinnä sen takia koska Suomi on harvaan asuttu ja laaja maa, josta syystä täällä on jopa mahdollista selvitä hengissä.

  Kyseessähän on kevyttä kieli-poskessa-kirjoittamista, höystettynä fiktiivisellä minäkertojalla. ”Alan kirjallisuus” on tuttua, merkittävämpänä vaikuttajana the walking dead :3


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Suosituimmat artikkelit

Arkistot

Chride Twitterissä

Virhe: Twitter ei vastaa. Odota muutama minuutti ja lataa sitten tämä sivu uudelleen.


%d bloggers like this: