Vuoden 2011 Traileripalkinnot

Elämme paraikaa elokuvavuoden postoscarismin aikaa. Vuoden kultaiset replikapystit on taas jaettu ja ne ovatkin jo tässä vaiheessa löytäneet tiensä voittajien kirjahyllylle, palkintohuoneeseen tai kuten eräässä tapauksessa, hetkellisesti jopa vessapöntölle. Voittajien kiitospuheet ja juontajien läpänheitot on analysoitu puhki ja puvut sekä (muoti)mokat on kritisoitu viimeistä saumaa myöten. Kodak-teatterin halpatyövoimalla pyöritetty purkutyö on jo tehty, tähtien Smilexin vaikutus alkaa vähitellen hävitä (Hollywoodissako? Never!) ja läsnäolijoiden krapula on aikoja sitten hellittänyt (paitsi nykyisin työttömällä Charlie Sheenillä, *rumpuriffi*). Eli nyt kun vuoden suurin grande event de glamour alkaa olla jo niin eilispäivää, voi siis elokuvavuosi 2011 toden teolla alkaa.

Tällä blogilla me juhlistamme nyt tätä elokuvavuoden renessanssia, sekä jollain pervessillä tavalla ehkä myös itse Oscareita, julkistamalla Chriden 2011 Traileripalkinnot (eli ”Ranet”).

Kriittisimmille lukijoille tiedoksi, tällä palkinnolla ei siis ole mitään yhteistä (paitsi ideologisesti) samankaltaisen Golden Trailer Awardsin tai vastaavanlaisten sivustojen kanssa. Kyseessä on nyt huumorilla kasattu vakavamielinen palkinnonjako, josta täysin riippumaton ja nimettömänä pysyvä yhden hengen raati on valinnut trailereiden tai previewien perusteella vuonna 2011 ilmestyvät kolme tähän mennessä kiinnostavinta, tai muuten vain katsomisen arvoista hyvin erilaisia genrejä edustavia elokuvia. Tämän lisäksi näille kolmelle elokuville on Grammyen ideologian tapaisesti (kaikkien pitää lähteä kotiin voittajina) jaettu oma palkinto. Ja ei, tässä kilpailussa ei nyt nähdä velhoja, teinivampyyrejä tai edes Angelina Jolieta.

Joten, pidemmittä puheitta, siirtykäämme nyt itse (palkinto)gaalaan!

Apollo 18

Kuuluisasta kylmän sodan aikana käydystä “kuukilpailusta”, eli USAn ja Neuvostoliiton välisestä kamppailusta Kuun, ja täten siis myös maailman herruudesta on tehty pinoittain kirjoja, elokuvia ja jopa Spielberg/Hanks-duon toimesta laadukas minisarja, jotka kaikki kuvailevat sitä urheutta, sinnikkyyttä ja niitä uhrauksia, joita vaadittiin siihen Neil Armstrongin lopullisen askelman saavuttamiseksi. Mutta missään vaiheessa kukaan ei ole esittänyt kysymystä; miksi tämäkin kilpailu päättyi yhtä äkillisesti kun Kimi Räikkösen F1-ura? Miksemme koskaan palanneet Kuun pinnalle Apollo 17 jälkeen? Nyt saamme vihdoin vastauksen tämän elokuvan muodossa.

Jos REC ja Ron Howardin Apollo 13 päättäisivät lisääntyä, tulos olisi mitä ilmeisimmin tämä. Traileri lupaa lähes Kubrickmaista käsikameralla kuvattua varsin hämärää “vastikään löydettyä materiaalia viimeiseltä Apollo 18-lennolta”. Trailerin editori on selvästikin käynyt Music Televisionin videoleikkajan kurssin (”Kuinka saat mahdollisimman monta kuvaleikkausta mahtumaan 10 sekuntiin”), kuvalaatu on genrelle uskollisen rosoista ja sumuista (bonuspisteet feikatusta kuvasuhteesta) ja elokuvan sisällöstä on vaikea sanoa muuta kuin että epämääräisiä olentoja ja löydöksiä on luvassa. Mikään megabudjetin Hollywood-teos tämä todellakaan ei previkan perusteella ole mutta siitäkin huolimatta (tai ehkä juuri siksi) tämä elokuva ansaitsee “Vuoden Kauhistuttavin Selitys”-palkinnon. Ja vaikka elokuva itse floppaisikin, niin idea ja aihe itsessään on tällaiselle spacerace-fanille jo niin kutkuttava ettei sitä voi sivuttaa pelkällä olankohautuksella.

Iron Sky

Elokuva, joka trailerissään pyytää sinulta rahaa avaruusnatsien hakkaamiseen ei ihan aikuisten oikeasti voi olla huono. Ja tässä se nyt on, tämä Suomen iki-oma vastine avaruusnatsi-komediagenrelle. Jo tämän lauseen perusteella tämän leffanhan pitäisi saada jonkinasteinen palkinto. Star Wreckistä tuttu joukko tamperelaisia elokuvantekijöitä on faniverkoston avulla yli kuusi vuotta kehittänyt tätä rainaa, jonka ensi-ilta nähdään nyt vihdoinkin syksyllä 2011. Tässähän on siis miltei Duke Nukem Foreverin tasoinen tuontantohelvetistä noussut feenikslintu käsissä.

Itse tarina on tässä vaiheessa vielä hieman hämärän peitossa, mutta rehellisesti sanottuna, onko sillä oikeasti väliä? Vuonna 1945 nuo historian tuhmat nasse-sedät pakenivat kuulema Kuun pinnalle, josta he nyt mustinee gestapotakkineen ja kaasunaamarineen palaavat kosto ja kuoleman kylvääminen mielessään Maan pinnalle. Mahtavia avaruusaluksia (noteeraa videon aika 01:12), saksalaista insinööritaidokuutta ja yleensäkin loistavaa sci-fistelyä luvataan tämän teasertrailerin perusteella (muuta ei voidakaan oikein sanoa), joka muuten on kuva- ja yleiseltäkin laadultaan hyvinkin korkealaatuista ottaen huomioon tuotannon yleisen budjetin. Iron Skylle myönnettäköön täten “Vuoden Nassesetä”-palkinto.

Winnie The Pooh

Onhan se aikamoista, kun aikuisen miehen odotetuimpien elokuvien listalta pompsahtaa yllättäen animaatio ja kaiken lisäksi vieläpä ylitösiirappinen Disneyn versio Nalle Puhista. Pitäisikö tässä tuntea itsensä väärinymmärretyksi? Ei, sillä syy tämän nimenomaisen elokuvan valintaan ei pelkästään ole se, että Nalle Puh kuuluu lapsuuteni lempihahmoihin, vaikka kyse onkin tässä lähes puhtaasti nostalgiasta. Pienenä junnuna näet 1980-luvulla nähty Nalle Puh-televisiosarja oli ehdoton suosikki ja nyt tästä sarjasta (nimenomaan sarjasta, eikä vain yksittäisistä hahmoista) on siis tehty ensimmäinen elokuvaversio. Huonompi ja epävarmempi tuottaja/ohjaaja olisi päättänyt seurata ajan trendejä ja tehdä tästä klassikosta tietokoneanimoidun 3D-version ja Nasun ääninäyttelijäksi olisi valittu Miley Cyrus. Onneksi maailma säästyi tästä kauhukuvasta.

Trailerin perusteella saamme nauttia vanhasta tutusta (olkoon että huomattavasti parannetusta) animaatiosta jossa jopa ääninäyttelijät ovat lähes identtiset (tosin eivät samat) kuin 80-luvulla. Tällaista on pakko kunnioittaa. Elokuvan tarina vaikuttaneekin olevan hyvin nallepuhmainen, eli runsaasti hunajaa, kadotettu rohkeus ja ikuinen ystävyys. Sopii erinoamisesti minulle. Winnie The Pooh on “Vuoden Nostalgiatrippi”.

0 Responses to “Vuoden 2011 Traileripalkinnot”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Suosituimmat artikkelit

Arkistot

Chride Twitterissä


%d bloggers like this: